Newsletter núm.19 - Desembre de 2012

 
 

I TU T’OBLIDES DE DIR LES COSES BONES?

Ens fa molt goig acompanyar un escrit que fa poc ens va remetre un client agraït:

“Aprofito per donar-vos les gràcies. Per haver-nos fet sentir tant còmodes, per haver-nos escoltat, i per haver-nos fet sentir “menys estranys”, doncs crec que necessitàvem expressar els nostres sentiments pel que fa aquest tema tant delicat: veu ser molt comprensius i ho agraeixo molt. Moltes gràcies als dos.”

Són poques les vegades que les nostres actuacions generen comentaris per escrit, quasi sempre són de paraula i la majoria, podem dir amb molt orgull, sempre positius. Potser els professionals independents estem ja acostumats a que no se’ns feliciti per la feina ben feta. Possiblement no ho necessitem, doncs sabem que prestem els nostres serveis a canvi d’uns honoraris prèviament establerts.

No és el mateix quan el professional és dependent, és a dir, forma part d’una organització empresarial, i sobretot quan aquesta és familiar, i tal vegada més necessita el reconeixement explícit si aquest professional és a la vegada membre de la família empresària.

Per què tantes vegades ens estalviem els comentaris positius, la felicitació, el dir ben fet? Per què som tant durs amb aquells que han de prendre decisions per nosaltres? Siguem més empàtics amb aquells que es preocupen per nosaltres així sens dubte obtindrem encara més positivisme i recompensa.

Joan Alfons Torrent

ESMORZARS EN FAMÍLIA EMPRESÀRIA

 

Ara a la vostra família empresària, podeu iniciar la reflexió que us ajudarà a posar ordre i millorar la vostra comunicació realitzant el vostre ESMORZAR EN FAMÍLIA EMPRESÀRIA.

L’ESMORZAR EN FAMÍLIA EMPRESÀRIA és exclusiu per a cada família empresària i està pensat perquè pugueu posar en comú les vostres inquietuds i exposar de manera oberta aquells temes que més us preocupen com a família empresària, com poden ser el relleu generacional, els acords de família, la professionalització de la vostra empresa, els conflictes en les relacions i els problemes econòmics que posen en perill la supervivència de les vostres empreses familiars i a vegades la relació entre pares, fills, germans i socis.

Té una durada de tres a quatre hores i és individualitzat per a cada família empresària. Poden participar-hi aquells membres que ho desitgin (ja sigui una sola persona, dues, tres o tota la família empresària), acompanyats pels experts consultors Joan Alfons Torrent i Mercè Dedeu.

 

Es pot escollir la modalitat de matí o tarda, fins i tot en dissabtes, a la seu de Barcelona, a la de Collbató, o si ho preferiu a casa vostra.

Reserveu la data del vostre esmorzar al preu especial de 180 euros, trucant al 934873838 o bé per correu electrònic a elclub@familiaempresaria.com.

Bon Nadal a tots!

Us desitgem el millor

per al nou any 2013

CLAUS PER CONVERTIR-ME EN UN EMPRESARI FAMILIAR PROFESSIONAL

A la sessió del passat mes de novembre vàrem identificar i definir les claus necessàries perquè un empresari familiar esdevingui professional. Aquesta inquietud la veiem més intensament a partir de la segona generació quan l’empresari/a familiar ja no és el fundador/a sinó que és el/la continuador/a de la seva empresa. Aquestes generacions successores que requereixen sens dubte de la condició de bons gestors, l’emprenedoria no sempre acompanya.

L’empresa familiar, més enllà dels reptes actuals de totes les empreses, cal afegir-hi uns grans reptes que li són propis i caldrà que afronti amb un lideratge fort, planificació i una molt bona comunicació:

La Successió o Relleu Generacional

Planificació i Desenvolupament

La Professionalització de l’Empresa Familiar

Òrgans de Govern: Comitè d’Estratègia

Òrgans de Direcció: Comitè Executiu

Les relacions Família – Empresa

L’assemblea de Família

El Consell de Família

El Protocol Familiar

Estructura de la Propietat

En l’empresa familiar quan parlem de lideratge, no necessàriament l’ha d’exercir una sola persona. Hem de ser capaços d’identificar els diferents fòrums en el qual caldrà una organització, funcionament i per tant un líder eficaç:

Fòrums i Lideratge:

Líder Familiar

Líder del Govern

Líder dels Propietaris

Líder de la Direcció Executiva.

El lideratge serà eficaç si la persona que l’exerceix és capaç de crear i generar Autoritat, fer Equip, Confiança, Respecte i Compromís entre tots els components de l’empresa i de la família empresària.

En tota empresa familiar és convenient realitzar un canvi organitzacional per adaptar l’empresa a les necessitats del moment. En el procés de relleu generacional, si aquest es planifica, o bé posteriorment per a consolidar aquest relleu, caldrà realitzar un canvi organitzacional que garanteixi la bona marxa de l’empresa familiar. El líder d’aquest canvi organitzacional cal que tingui determinades competències:

Sobretot ser capaç d’identificar els punts dèbils.

Planificar estratègicament.

Ser capaç de crear un equip i posar-se al comandament.

Generar comunicació efectiva.

L’empresari familiar que lideri el canvi organitzacional i tingui cura de les qüestions enumerades més avall, està en camí de la professionalització:

Gaudir de la confiança de la família empresària.

Guanyar-te la confiança de tots els teus empleats.

Conèixer a fons els teus productes i/o serveis.

Cercar els factors diferencials dels nostres productes, serveis, professionals, empresa.

No tenir por per realitzar el canvi organitzacional.

Tenir capacitat emprenedora.

Dominar els costos fixes i els variables. Seguiment continuat de l’explotació i del seu finançament.

En el quadre següent queden dibuixats els diferents fòrums per a professionalitzar l’empresa familiar i la família empresària.

torrentidedeu

CONSELLERS DE LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

 
 

EL CLUB DE FAMÍLIES EMPRESÀRIES - torrentidedeu consultors, sl - c. Aragó, 186, 1r 2a - 08011 Barcelona - 93 4873838 - elclub@familiaempresaria.com

 
 

En compliment del disposat en la LOPD 15/1999 i en la Instrucció 1/1998 de la Agencia de Protecció de Dades, Torrent i Dedeu Consultors, SL (en endavant torrentidedeu), informa de que les dades de caràcter personal utilitzades per aquest enviament estan incloses en un fitxer el responsable del qual és torrentidedeu. Si desitja exercir els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició, pot enviar una carta a torrentidedeu, c. Aragó, 186, 1r 2a, 08011, Barcelona o un correu electrònic a info@torrentidedeu.com