www.familiaempresaria.com  
 

imprimir

Newsletter núm.6 - Octubre de 2009

 
 

PARTICIPACIÓ DE 'EL CLUB DE FAMÍLIES EMPRESÀRIES' EN CAMBRES DE COMERÇ i MITJANS RADIOFÒNICS

CALENDARI DE TROBADES DE 'EL CLUB'

El passat dia 28 de setembre, Mercè Dedeu i Joan Alfons Torrent, van ser convidats a presentar el llibre 'La tribu Siempre-lo-hemos-hecho-así' en el ple de la Cambra de Comerç de Tarragona. L'acte que fou presidit per el Sr. Albert Abelló va acollir a més d'una trentena de membres, els quals varen rebre un exemplar del llibre.

En Joan Alfons i na Mercè varen ser els convidats del primer programa d'aquesta temporada d'Empresa i Empresaris que l'emissora Onda Cero emet a Tarragona. El presentador Pablo Alcaraz els va preguntar sobre qüestions tant importants com les eines que han d'utilitzar les pime familiars per sobreviure l'actual crisi global, entre d'altres, els experts de torrentidedeu varen recomanar professionalitzar l'empresa i la família amb els corresponents òrgans de govern i direcció, alhora que aplicar la fórmula de rendibilitat empresarial 'menys per menys igual a més', que vol dir capacitar la seva empresa per vendre menys a menys preu, alhora que produir menys a menys cost, tot això per obtenir resultats positius.

El proper 28 d'octubre a les 16:30 h. Mercè Dedeu participarà en el programa radiofònic El Secret que Sílvia Cóppulo dirigeix i presenta cada tarda a Catalunya Ràdio, on es parlarà sobre els negocis familiars.

També està prevista la participació de torrentidedeu en la Jornada sobre empresa familiar que organitzarà la Cambra de Comerç de Manresa el dia 24 de novembre a les 15:30 h. En la propera newsletter us n'informarem més àmpliament per a aquells de vosaltres que esteu interessats en assistir-hi.

29 d'octubre

Us recordem que la propera jornada de debat de 'EL CLUB' està programada per al dijous 29 d'octubre. El tema previst per aquest dia és el següent:

COM TRANSFORMAR LA FAMÍLIA EN FAMÍLIA EMPRESÀRIA?

L'hora d'inici de la sessió és a les 7 de la tarda. En finalitzar la jornada es serveix una copa de cava per facilitar la comunicació i networking entre els socis. Ja podeu confirmar la vostra assistència a la propera sessió de debat prement l'enllaç que hi ha a continuació o des de la pàgina web de 'EL CLUB' www.familiaempresaria.com en l'apartat Activitats - Calendari de trobades.

Les següents dates previstes per al quart trimestre són:

26 de novembre

POLÍTICA DE REMUNERACIONS I COMPENSACIONS PER ALS MEMBRES DE LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

CONFIRMAR ASSISTÈNCIA

EN RECORD DEL MEU PARE

REFLEXIÓ

Portava tota la Setmana Santa treballant en la confecció del mapa d'Espanya per províncies, havia marcat les ciutats més importants, havia pintat les muntanyes i els rius, m'hi havia dedicat de valent, només em faltava retallar les províncies a fi d'arribar a disposar d'una mena de puzzle geogràfic. Cursava el primer de batxillerat i els pares m'havien inculcat que per arribar a destacar i fer alguna cosa de profit havia d'estudiar i aprofitar l'oportunitat que tenia en aquell “Instituto de Enseñanza Media” de Barcelona.

De sobte m'adono que a més de les províncies havia retallat el mar, tant l'Atlàntic com el Mediterrani, a més de Portugal, França i el nord d'Àfrica. Ens havien demanat que només retalléssim les províncies i que la resta fóra el marc del puzzle.

Vaig trencar a plorar i de ràbia ho vaig llençar tot. El pare em va sentir des del menjador i em va venir a veure a l'habitació, on desolat no tenia cap consol, doncs gairebé havia acabat de llençar tots els meus estudis a la brossa.

Poc a poc i després de recollir les moltes peces del cubell de la cuina, allí mateix i a la tauleta d'esmorzar va anar pacientment composant el puzzle. Llavors i sobre un cartró d'una capsa de galetes va anar enganxant peça a peça els mars i els països veïns, per deixar l'espai perfecte per les famoses províncies espanyoles. Per cert va tenir que confeccionar de nou Àlaba, doncs no va haver-hi manera de trobar-la. Durant tot el procés no vaig parar de plorar i només li deia que perdíem el temps, que no serviria per a res tot el que estava fent, que no quedaria bé. Reconec que em vaig equivocar doncs va quedar perfecte i l'endemà vaig tenir el millor puzzle de tota la classe.

Moltes i moltes vegades em recordo del pare, de la seva paciència, quan faig la meva feina de conseller de famílies empresàries.

Joan Alfons Torrent

RESOLUCIÓ DE CONFLICTES EN LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

L'ARTICLE

Els valors que aporta la família empresària representen un punt fort molt important per a la seva empresa, paradoxalment aquesta mateixa família empresària pot portar-la al tancament per causes alienes a la pròpia marxa del negoci. És per això que esdevé essencial gestionar adequadament els conflictes que es puguin derivar de la relació entre les persones que a més de tenir un vincle familiar comparteixen la propietat, el govern i la gestió de la seva pime.

La família empresària pot tenir diverses maneres d'entendre els conflictes, en funció d'aquesta vivència serà més o menys possible efectuar-ne una adequada gestió dels mateixos:

QUATRE POSSIBLES MANERES D'ENTENDRE ELS CONFLICTES EN LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

 1. Entendre que els conflictes són actes de rivalitat o d'oposició entre membres de la família empresària. En aquesta modalitat els sentiments hi juguen un paper important.

 2. Els entenen com una situació d'enfrontament entre idees o interessos divergents. Així la raó hi juga el paper més important.

 3. Viure'ls com una trobada hostil: una lluita, batalla, o fins i tot guerra amb altres membres de la família empresària. Llavors sentiments i raó es barregen en el procés.

 4. Entendre els conflictes com el temps de comportament que té lloc quan dues o més persones de la família empresària s'oposen o lluiten per arribar a un enteniment o acord. Aquesta visió requereix la maduresa dels membres de la família empresària per no barrejar els sentiments en el procés, ni voler fer valer la raó, sinó estar disposats a cedir en benefici de tots, de la família empresària i de l'empresa familiar. La comunicació hi juga un paper fonamental.

Per a una bona gestió dels conflictes, a més de viure'ls com el temps de comportament necessari per arribar a acords, caldrà que aquestes famílies empresàries tinguin la suficient capacitat de reflexió i aprenentatge que les dugui a incorporar les següents visions en el seu sistema de valors:

 1. Amb el pas del temps, és inevitable que sorgeixin conflictes en el si de la família empresària i entre aquesta i la seva empresa familiar.

 2. Els conflictes no són intrínsecament dolents, podent ésser saludables o malsans i funcionals o disfuncionals.

 3. La manera com s'actua en els conflictes determina la mesura en què la família empresària i la seva empresa familiar segueixen essent sanes i fortes.

 4. Són vàries les estratègies possibles davant d'un conflicte, tanmateix cap d'elles no és cap panacea.

 5. Si s'estableixen per endavant les normes del joc poden obviar-se molts conflictes a la família empresària i a l'empresa familiar.

 6. L'objectiu ha de ser el de maximitzar les possibilitats de que totes les parts afectades surtin, d'alguna manera, beneficiades i arribar a la millor decisió tenint en compte la missió, les fites i els objectius de la família empresària i de l'empresa familiar.

Després d'assegurar-nos que entenem el conflicte d'una manera adequada i haver incorporat en el sistema de valors les visions esmentades, caldrà que ens preguntem quina estratègia utilitza la nostra família empresària per gestionar els conflictes que sorgeixen:

 1. ELUDIR-LO

Les parts poden optar per fer cas omís del conflicte. Encara que sàpiguen que existeix, decideixen passar-lo per alt, bé perquè no tenen coratge per abordar-lo, o perquè creuen que no té la suficient importància com per plantejar un problema.

Tot i que es reconeix que existeix un conflicte no hi ha ningú disposat a afrontar-lo ni a recórrer a un mediador. Es deixa que el destí, el temps, resolgui el conflicte.

 1. REMETRE'L

Les parts reconeixen que hi ha un conflicte, i no podent-lo resoldre per si mateixes es remeten a una altra instància. L'àrbitre pot ser un empleat de confiança no pertanyent a la família empresària, un advocat assessor de confiança, ...

En aquest cas l'àrbitre farà el paper de jutge donant la raó a alguna de les parts. No estarem davant d'una solució per arribar a pactes, de diàleg, de trobar solucions satisfactòries per a tothom, per això no és massa aconsellable.

 1. AFRONTAR-LO

Quant més hi hagi en joc o quant més seriós sigui el conflicte, és millor afrontar-lo. Suposa un diàleg cara a cara entre les parts. Si aquestes no són capaces d'afrontar el conflicte per si soles, poden recórrer a professionals experts que els ajudin a trobar solucions acceptables per a tots.

EINES A L'ABAST DE LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA PER MILLORAR LA COMUNICACIÓ I PREVEURE CONFLICTES

 1. Organitzar-se com a Família Empresària creant els òrgans d'informació i de govern a mida, els que es precisi en cada moment.

 2. Mantenir el diàleg a la nostra família i compartir-hi temps. Cal que els expliquem el bo i el dolent de les nostres vivències a l'empresa. La història d'aquesta. Les oportunitats professionals que els pot oferir l'empresa familiar. Serà positiu si la poden conèixer des de ben joves fent treballs a l'estiu.

 3. Establir els pactes o regles del joc per endavant, abans de què sorgeixi el conflicte. Elaborant l'Acord Familiar de la seva Família Empresària. És un procés i caldrà treballar el consens.

 4. Preveure les mesures per gestionar els possibles conflictes que puguin sorgir. Haurà de formar part de l'Acord Familiar. Cal que el conflicte s'afronti.

 5. Treballar la transmissió dels valors de la Família Empresària a les noves generacions i sobretot com modificar els contravalors (valors a assolir).

 6. Vetllar perquè a l'empresa familiar es creïn i es facin funcionar els òrgans de govern i direcció adequats. El Consell d'Administració o Comitè d'Estratègia amb determinats directius familiars, directius rellevants no familiars i professionals externs. El Comitè de Direcció amb els directius rellevats familiars i no familiars.

El millor que, des de torrentidedeu, podem aconsellar-vos a les famílies empresàries és que treballeu preventivament, cal que creeu els òrgans de govern i d'informació familiars i sobretot que els feu operatius. A més, ara posem a la vostra disposició una nova eina de treball: el Model VOCAL que us serà útil per dissenyar les ESTRATÈGIES PER A LA VOSTRA FAMÍLIA EMPRESÀRIA:

torrentidedeu

CONSELLERS DE LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

 
     
 

EL CLUB DE FAMÍLIES EMPRESÀRIES - torrentidedeu consultors, sl - c. Aragó, 186, 1r 2a - 08011 Barcelona - 93 4873838 - elclub@familiaempresaria.com