www.familiaempresaria.com  
 

imprimir

Newsletter núm.7 - Novembre de 2009

 
 

DIFUSIONS MÉS ENLLÀ DE L’ÀMBIT DE ‘EL CLUB’

CALENDARI DE TROBADES DE 'EL CLUB'

CATALUNYA RÀDIO

El passat 21 d’octubre Joan Alfons Torrent va participar com a convidat en el programa ‘El Secret’ que dirigeix i presenta Sílvia Cóppulo a Catalunya Ràdio per parlar del secret de l’èxit professional. Al llarg del programa en Joan Alfons va argumentar que l’èxit professional no sempre va lligat a l’èxit econòmic i que sobretot el que cal és gestionar molt bé les oportunitats.

També està prevista la participació de Mercè Dedeu en el programa ‘El Secret’ a Catalunya Ràdio el dia 11 de novembre a les 16:20 h. en un espai que anirà dedicat a les pime familiars.

UNIVERSITAT DE BARCELONA

El dimecres 4 de novembre Mercè Dedeu ha presentat el llibre ‘La tribu Siempre-lo-hemos-hecho-así’ a la Sala de Graus de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, acte que ha estat organitzat per la Càtedra d’Empresa Familiar.

CAMBRA DE COMERÇ DE MANRESA

El dimarts 24 de novembre a les 15:30 farem la Jornada: ‘COM TRANSFORMAR LA FAMÍLIA EN FAMÍLIA EMPRESÀRIA’ a la Cambra de Comerç de Manresa. La Jornada es presentarà com un taller participatiu en el qual es treballarà el MODEL VOCAL com a eina indispensable per definir les Estratègies de la Família Empresària. Si esteu interessats en assistir-hi us podeu inscriure directament a la Cambra i també directament a torrentidedeu 934873838.

BCIN REACTIVACIÓ BADALONA, SA

El proper 11 de desembre a les 9:15 h. ens desplaçarem a Badalona per presentar, en una Jornada que organitza BCIN Reactivació Badalona, sa, un model innovador i eficient que permetrà a les pime familiars afrontar de la millor manera possible la crisi econòmica i financera actual:

Estratègies per a la Pime familiar en la crisi actual

- x - = + (menys - per - menys - és – més)

Esteu convidats a assistir-hi, només cal que reserveu plaça directament a BCIN, si ho preferiu podeu fer-ho a través de torrentidedeu 934873838.

26 de novembre de 2009

El proper dijous 26 de novembre ens retrobarem en la que serà la darrera Jornada del 2009 de ‘EL CLUB’. En aquesta ocasió posarem a debat un tema que inquieta a força empresaris de pime familiars:

POLÍTICA DE REMUNERACIONS I COMPENSACIONS

PER ALS MEMBRES DE LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

EN LA SITUACIÓ ACTUAL

L'hora d'inici de la sessió és a les 7 de la tarda. En finalitzar la jornada es serveix una copa de cava per facilitar la comunicació i networking entre els socis.

Ja podeu confirmar la vostra assistència a la propera sessió de debat prement l'enllaç que hi ha a continuació o des de la pàgina web de 'EL CLUB' www.familiaempresaria.com en l'apartat Activitats - Calendari de trobades.

CONFIRMAR ASSISTÈNCIA

Jornades 2010

Per al 2010 ‘EL CLUB DE FAMÍLIES EMPRESÀRIES’ us presentarà diverses novetats en les Jornades, dedicarem algunes d’elles a membres concrets de la família empresària:

  • el fundador/a

  • els successors/es

  • les dones empresàries

  • els polítics ...

Portarem testimonis que expliquin la seva experiència.

Si tens propostes interessants envia’ns-les a elclub@familiaempresaria.com.

LA MEVA MARE

REFLEXIÓ

Tan bé que m’anaven els estudis i en canvi la gimnàstica em feia la guitza. A segon de batxillerat vaig aprovar-la pels pèls. Suposo perquè es deurien reunir els professors i els hi feria molta afronta suspendre només l’assignatura de “Educación Física” a un estudiant amb unes qualificacions més que notables.

Ma mare em deia que això em passava perquè estava passat de pes i perquè el professor era un carallot, doncs no tolerava els grassos. De res va servir que ma mare parlés amb ell per demanar-li que fos tolerant amb mi. Als quatre “gordos” del curs ens feia fer deu voltes al pati cada dia per veure si així ens aprimàvem o per escarni dels demés companys de classe, encara no ho sé.

En acabar el curs, a l’estiu, la mare em va matricular a un gimnàs del barri. “Miri li porto al meu fill per veure si l’aprima. A la nostra família tots som grassos, però pensi que no ens avergonyim, doncs el contrari tots estem molt orgullosos de ser-ho.”

Anar al gimnàs m’agradava força, anava agafant cada dia més flexibilitat i a poc a poc la corda es deixava que la pugés cada vegada un trosset més, el “plinton” semblava més assequible i sobretot la “voltereta” em sortia gairebé a la perfecció, ja quasi bé arribava aixecar-me de terra. Els companys eren fins i tot pitjors que jo i el professor em posava com un exemple a seguir.

En acabar l’agost la mare em va acompanyar al gimnàs i va demanar pel professor, vaig suposar que per felicitar-lo. “No se pas que han fet amb el meu fill, el vaig portar per aprimar-lo i s’ha engreixat, en dos mesos, quatre quilos. És una vergonya, un desastre de gimnàs pensi que no tornarà mai més”.

El que no sabia la mare era que quan sortia del gimnàs, tenia una gana ferotge i, malgrat hagués esmorzat, al costat hi havia una granja amb unes ensaïmades amb nata irresistibles que acompanyades d’una Pepsi ben fresca entraven de meravella.

Jo vaig quedar molt content, ja que el curs següent i gràcies a l’agilitat que vaig aconseguir, no vaig tenir cap problema per aprovar la gimnàstica. La mare es va pensar que els professors del Institut em seguien aprovant perquè era un bon estudiant, o pot ser també.

Moltes i moltes vegades em recordo de la mare, de la seva escassa paciència i tolerància, de dificultats d’entendre’ns tant amb mi com amb ma germana. O tal vegada es el que jo recordo i vaig percebre.

Per tot això recomano comunicació entre tots els membres de la família empresària com la base per començar qualsevol procés d’avinença.

Joan Alfons Torrent

COM TRANSFORMAR LA FAMÍLIA EN FAMÍLIA EMPRESÀRIA

L'ARTICLE

Podem pensar erròniament que per ser una família empresària només cal que aquesta sigui propietària d’una empresa. Ja que la circumstància d’ostentar aquesta propietat no és més que un factor indispensable que per si sol no converteix els membres de la família en Família Empresària.

No totes les famílies propietàries arriben a ser veritables Famílies Empresàries. El pas que ajuda a una família a convertir-se en Família Empresària més que un fet puntual és un procés en el temps. Per a algunes famílies és un procés natural i gradual. En altres cal fer un treball per aconseguir el propòsit.

Per a la nostra experiència us podem assegurar que les pime familiars d’aquelles famílies propietàries que aconsegueixen convertir-se i actuar com a Famílies Empresàries perduren més generacions.

En les famílies que fan l’evolució cap a Família Empresària, hem identificat que es repeteixen determinades actituds i aptituds:

FACTORS POSITIUS DEL LÍDER:

viñeta

Voluntat de compartir decisions (en el moment adient).

 

viñeta

Capacitat per transmetre als diferents membres de la família la identitat pròpia com a Família Empresària.

 

viñeta

Obert al diàleg.

FACTORS POSITIUS DELS MEMBRES DE LA FAMÍLIA:

viñeta

Compromesos amb el projecte empresarial.

 

viñeta

Partícips en l’objectiu comú: Empresa.

 

viñeta

Capaços de caminar al mateix compàs amb els altres membres de la família, tot i les grans o petites diferències personals.

 

viñeta

Clara voluntat de pertànyer a la Família Empresària.

 

viñeta

Determinats Valors compartits: treball, esforç, respecte, comunicació ...

 

viñeta

Veure la pime familiar com una oportunitat, no pas com una obligació.

De la mateixa manera, hi ha determinats factors que són negatius per afavorir aquest desenvolupament i caldrà treballar-hi si la voluntat d’aquelles persones que els presenten és arribar a formar part de la seva Família Empresària:

FACTORS NEGATIUS DEL LÍDER:

viñeta

Voluntat de perpetuar-se en l’empresa.

 

viñeta

No voler compartir decisions amb els fills i no planificar l’etapa de relleu generacional en la que convisquin determinat temps ambdues generacions en els Òrgans de Govern i Direcció de la pime familiar.

 

viñeta

Poca comunicació amb els membres de la família.

FACTORS NEGATIUS DELS MEMBRES DE LA FAMÍLIA:

viñeta

Poc compromís amb el projecte empresarial.

 

viñeta

Entendre l’empresa només com un lloc de treball.

 

viñeta

Fer crítica i rivalitzar a causa de les grans o petites diferències personals.

 

viñeta

Absència de Valors fonamentals compartits: treball, esforç, respecte, comunicació ...

 

viñeta

Veure en la pime familiar la gran oportunitat per obtenir ingressos fàcils.

A continuació detallem un seguit d’accions a dur a terme per realitzar el procés de desenvolupament cap a Família Empresària de manera exitosa:

ACCIONS A LA PIME FAMILIAR:

viñeta

Planificar el relleu generacional en els àmbits de propietat, govern i direcció.

 

viñeta

Fer participar als interessats en aquest procés de planificació.

 

viñeta

Vetllar perquè, durant l’etapa de convivència d’ambdues generacions, funcionin els Òrgans de Govern i Direcció.

ACCIONS A LA FAMÍLIA (EMPRESÀRIA):

viñeta

Promoure’n l’organització.

 

viñeta

Identificar als membres que en formaran part.

 

viñeta

Fer funcionar els Òrgans de Govern Familiar que es creïn.

 

viñeta

Estar obert a plantejar-se si cal crear algun Òrgan informatiu per als membre de la família que no són consanguinis.

 

viñeta

Fomentar la comunicació.

 

viñeta

Formació.

 

viñeta

Començar el procés d’elaboració de l’Acord Familiar per establir les regles del joc o inicialment treballar conjuntament en el Consell de Família les ‘Estratègies de Família Empresària’.

El millor que, des de torrentidedeu, podem aconsellar-vos a les famílies empresàries és que treballeu preventivament, cal que creeu els òrgans de govern i d'informació familiars i sobretot que els feu operatius.

Aquest camí el pot recórrer la família en solitari o amb l’ajut d’experts professionals que facilitin la tasca de mediació, així com també col·laborin aportant la metodologia adequada en cada part del procés.

A més, ara posem a la vostra disposició una nova eina de treball: el Model VOCAL que us serà útil per dissenyar les ESTRATÈGIES PER A LA VOSTRA FAMÍLIA EMPRESÀRIA:

torrentidedeu

CONSELLERS DE LA FAMÍLIA EMPRESÀRIA

 
     
 

EL CLUB DE FAMÍLIES EMPRESÀRIES - torrentidedeu consultors, sl - c. Aragó, 186, 1r 2a - 08011 Barcelona - 93 4873838 - elclub@familiaempresaria.com